Ски туризъм

Туристически комплекс  "Беклемето" 

Местността Беклемето е най-високата точка на старопланинския проход Троян - Кърнаре (1590 м.), който свързва северна и южна България. Отстои на 20 км от Троян, на около 175  км. от София и на 100 км. от Пловдив.

Едноименният туристически комплекс  "Беклемето", който е разположен в една от най-красивите части на Национален парк ,,Централен Балкан“, е подходящ както за летен, така и за зимен туризъм. Множество хотели и почивни домове предлагат прекрасни условия за ваканция и почивка в комплекса. Беклемето предлага удобни за зимни и летни преходи туристически маршрути  до хижите ,,Козя стена”, ,,Дерменка, ,,Хайдушка песен”, ,,Ехо” и връх Вежен.

Тук се намира най-добрата писта за ски бягане и биатлон в България, утвърдена от международните организации по биатлон и ски-бягане.

Трите писти са с влекове и отговарят на стандартите за ски алпийски дисциплини, има и топографска карта за лятно ски-ориентиране с трасе 120 км.

На места в района са запазени фрагменти от древен римски път (Via Trayana). Северно от прохода се е намирала крайпътната станция Ад Радицес, южно – Суб Радицес. В района на Беклемето също се е намирала билната крайпътна станция Монтемно (Монте Аемо), чиито основи и досега личат. Трасето е част от пътя Ескус – Филипопол, осъществявал една от най-преките връзки от Дунавския лимес до провинция Тракия. Той е свързвал Крайдунавския с Централния път, пресичайки Хемус през днешния Троянски проход.

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2020 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.